söndag 14 februari 2016

Himmel och jord



Varför har vi olika årstider?
Att årstiderna växlar beror på att jorden hela tiden rör sig i förhållande till solen. Orsaken till att årstiderna växlar är jordens lutning.
Samtidigt som jorden rör sig runt solen, roterar den också runt sin egen axel, som lutar cirka 23,5°. På grund av denna lutning turas det norra och södra halvklotet om att vara riktat mot solen under jordens varv runt solen. Det är detta vi upplever som årstider.
Om jordaxeln inte hade lutat, skulle vi ha fått samma mängd solstrålning varje dag året runt. På varje enskild plats skulle det upplevas som att solen gick upp och ned på samma klockslag alla dagar. Vädret skulle inte förändras utan kännas vårigt hela tiden på våra breddgrader.
Under sådana förhållanden skulle livet här på jorden vara mycket annorlunda jämfört med nu. Många djurs och växters livscykel är nämligen helt beroende av att årstiderna växlar.
 Vad beror dygnets längd på?
Dygnets längd beror på jordaxelns lutning. På vinter lutar jorden bort från solen och på sommaren lutar jorden mot solen. Det gör att på vintern har vi kortare dagar och på sommaren har vi då längre dagar om man tänker på ljuset och när solen går ner.
 Förklara vad en solförmörkelse är för något!
 Det blir solförmörkelse när månen täcker solen. Solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan jorden och solen, och dessa ligger i en rät linje, varvid solen helt eller delvis blir skymd för betraktare från jorden.
Solens diameter är cirka 400 gånger större än månen men ligger 400 gånger längre bort vilket gör att de två himlakropparna är nästan identiskt stora sett från jorden.

Förklara vad som händer vid en månförmörkelse?
Det som avgör om man ser månförmörkelsen från Sverige är om det råkar inträffa när månen är uppe. En månförmörkelse uppstår när en fullmåne förflyttar sig in i skuggan bakom jorden. Månens bana runt jorden lutar cirka 5 grader och därför ska det till särskilda omständigheter för att det ska uppstå en månförmörkelse. Det ska vara fullmåne - och solen, jorden och månen måste ligga exakt i linje.

Varför blir det ebb och flod?

Tidvatten uppstår på grund av månens dragningskraft på havsvattnet. Det blir flod på den sidan på jorden som är vänd mot månen, fast även på den rakt motsatta sidan av jorden. Efter ca 6 timmar har jorden då snurrat ett kvarts varv i förhållande till månen, då blir det lågvatten. Högt vatten kallas flod och lågt vatten kallas ebb.